عوارض زياد آب خوردن چند قِسم است:
- * در ابتدا موجب ضعف حرارت غریزی در همه اندامهای بدن، خصوصا اعضای رئیسه همچون قلب، مغز و کبد شده و همچنین قوای چهارگانه یعنی قوه جاذبه، ماسکه، هاضمه و دافعه را نیز ضعیف می کند که به دنبال آن در اعضایی که ابزار حرکت و فعل ما هستند همچون دست و پا، ضعف در حرکت پدید آورده و بیماریهایی مانند رعشه یا پارکینسون را ایجاد خواهد کرد.
- * دوم آنكه قوت مميزه کبد که کار آن فرق گذاشتن بین ورودیهای مختلفی است که به آن وارد میشود، را ضعيف کرده و در این حالت کبد تفاوتی بین آب وارد شده با خونی که در آن هست قائل نمی شود، که این امر موجب شده آب زياد با خون به سایر اعضاء رفته و استسقاى لحمى یا اِدِم گوده گذار پدید آورد، يا آن آب با تدبیر قوه مدبره بدن که طبيعت بدن نیز به آن گفته میشود، به ميان صفاق و مراق مىافتد، يعنى پردهاى كه درون بدن و اطرف محتویات شكم و پرده بالاى آن تا روى پوست شكم کشیده شده و استسقاى زقى که صدای مَشک آب می دهد پيدا میشود؛ يا موجب ضعيف شدن قوت ممیزه کلیه شده و سلس البول(ادرار قطره ای) بروز پیدا می کند و پيدا شدن اينها همه به سبب ضعف کلیه بروز می یابد.
- * سوم آنكه زودتر از زمان مقرر که باید، غذا را به عروق برده و عوارضی متعددی را از جمله تنگی نفس، سرفه، سرماخوردگی، تب و لرز و … پدید می آورد.
بنابراین باید به این مطلب مهم بسیار توجه داشته باشیم که تا تشنگی صادق نبود، از خوردن آب پرهیز کنیم، و اگر تشنگی نیز کاذب بود و نتوانستیم جلوی خودمان را بگیریم، از آب جوش یا دمنوش به لیمو یا آب سیب با دمای معمولی استفاده کنیم. ضمن اینکه چشیدن کمی نمک در طول روز نیز به ما کمک خواهد کرد.
مواردی که جهت سرعت بخشیدن به بهبودی در افرادی که دچار عطش کاذب هستند و باید از خوردن آن پرهیز کنند عبارتند از: فلفل، زنجبیل، دارچین، زیره، سیر و پیاز تند، نمک زیاد، دمنوشهای تلخ مثل قهوه، بومادران، اسطوخودوس و ....