خواص گیاه آقطی

مدیر

28 آذر 1403 - 12:40

نام فارسی: آقطی

نام عربی: الخَمان 

نام علمی: Sambucus

ماهیت: آقطی میوه درختچه ای است که دو گونه است:

  • آقطی بزرگ مشهور به انگورکولی و 
  • آقطی کوچک مشهور به پلم.

 

 اجزای مورد استفاده و مشتقات: ریشه، پوست داخلی، ساقه، برگ،  گل و میوه

طبیعت: در درجه دوم سرد و خشک

 

افعال و خواص:

  • میوه آقطی، بازدارنده، خشک کننده ای قوی، مسهل اخلاط چسبناک، تحلیل برنده رطوبات زائد، مسکن درد، ادرار آور و ملین یا روان کننده شکم است.
  • پوست تنه این درختچه مسهل و ادرارآور میباشد. 
  • خوردن میوه آقطی و مالیدن میوه پخته آن به سر باعث سیاهی و تقویت مو میشود.
  • برگ این درختچه التهاب بافتهای بدن را از بین میبرد و به درمان استسقاء، رماتیسم و بیماریهای پوستی کمک میکند. 
  • دمنوش برگهای خشک شده آن برای رفع اسهال مؤثر است. 
  • آشامیدن آب برگ و ساقه پخته شده آن باعث اسهال بلغم و صفرای تلخ میشود.
  • غرغره جوشانده جوانه های آن به رفع گلودرد کمک میکند. 
  • ضماد برگ آن برای فرونشاندن التهاب باد سرخ و التيام جراحات مفيد است.
  • ضماد برگ تازه اش با آرد جو، اورام گرم، سوختگی با آتش، گازگرفتگی سگ و نواسیر را التیام می بخشد. 
  • ضماد برگ تازه آن با پیه بز به درمان نقرس کمک میکند.
  • جوشانده گل های خشک شده آن، برونشیت، ذات الجنب و رماتیسم را بهبود می بخشد. 
  • بخور گلهای آن برای درمان بیماری سل و خروج اخلاط چسبناک از گلو مفید است.
  • سَعوط آب ریشه پخته شده آن به مدت سه روز برای رفع سرخی چشم سودمند است. 
  • فرزجه ریشه آن، درد رحم بیماریهای مقعد و نواسیر را بهبود میبخشد. 
  • مضمضه آب ریشه پخته شده آن برای کرم دندان مفید است.
  • نشستن در آب ریشه پخته شده آقطی، باعث رفع صلابت و پاکسازی رحم میشود.
  • شست و شو دادن چشم با جوشانده این گیاه برای از بین بردن ورم چشم مفید است.

 

مقدار مصرف:

  • شربت آن تا 6 گرم
  • برگ آن سی تا صد گرم در شبانه روز و 
  • گل آن صد گرم.

 

مضرات:

  • مضر برای ریه
  • زیاده روی در مصرف آن باعث تهوع، قی، اسهال و ورم روده می شود.

 

مصلحات و تدابیر: عسل.