اندر خواص اسفرک

مدیر

28 بهمن 1403 - 13:46

اسفرک، اسپرک، زَریر

ماهیت آن

گیاهی است که:

  • ساق آن به اندازه یک وجب و بیشتر 
  • و گل آن زرد است، شبیه به گل عصفر بیابانی و دایره ای شکل با اندک خارهای نرم 
  • برگ آن زرد مایل به سفیدی و کوچک است
  • ریشه آن بیشتر از یک وجب است 
  • طعم آن، شبیه به کنگر است

 

طبیعت و مزاج آن 

سرد و خشک همراه با اندکی حرارت

 

افعال و خواص آن

  • جلادهنده و پاک کننده عروق است.
  • تحلیل برنده سختی و سفتی های ایجاد شده در بدن است مانند برخی غده های سخت زیرپوستی.
  • برطرف کننده جای جوش است.
  • تسکین دهنده دردهاست خصوصاً دردهای ناشی از غلبه دم و صفرا.
  • ادرار آور است.
  • مدر خون قاعدگی است.
  • بازکننده گرفتگیهاست.
  • نوشیدن 210 گرم از آب جوشانده آن با مویز، در سه روز متوالی جهت پاکسازی طحال، زردی و استسقاء (آسیت) تجربه شده یعنی منفعت آن آشکار شده است.
  • 35 گرم از معجون آن با عسل همین اثر را دارد.
  • ضماد آب جوشانده آن با آرد جو جهت ورم های گرم، بسیار مفید است.
  • خاکستر آن جهت جرب و جراحات مفید است.
  • در برخی از افراد، موجب بروز سردرد میشود که مصلح آن سرکه انگبین است.

 

مقدار مصرف آن:

  • جوشانده آن را تا 25 گرم میتوان استفاده کرد.
  • و بصورت خشک تا 15 گرم میتوان مصرف کرد.

 

جایگزین آن در زمانی که به اسفرک دسترسی نداریم، روناس است.

 

کاربرد آن در صنعت:

  • رنگرزها، از آن در تولید رنگ زرد استفاده می‌کنند.