روزه درمانیسبک زندگیقلب، عروق و خون

دیابت و روزه داری

Diabetes and fasting

دیابت و روزه داری

مطالعات نشان داده روزه داری در بیماران دیابت نوع ۲ که رژیم غذایی دارند، یا داروی کاهنده قند خون مصرف می کنند با رعایت شرایط نه تنها مضر نبوده و عوارضی ندارد بلکه مفید نیز می تواند باشد؛ چرا که باعث افزایش حساسیت به انسولین در بافت های بدن می شود.

به علاوه روزه داری در بیمارانی که در آستانه و مستعد دیابت هستند، می تواند به عنوان روشی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت مورد استفاده قرار گیرد.

در ادامه شرایط منع روزه داری در بیماران دیابتی را شرح خواهیم داد‌.

شرایطی که بیمار دیابتی تحت آن شرایط  نباید روزه بگیرد:

۱. کسانیکه در طول سه ماه قبل از ماه مبارک سابقه هایپوگلیسمی شدید منجر به بستری در بیمارستان یا سابقه  یا کمای دیابتی داشته اند.

۲. سابقه هایپوگلایسمی مکرر یا ناآگاهی از کاهش قندخون.

۳. کنترل وضعیت دیابت.

۴. وجود یک بیماری حاد به همراه دیابت مانند عفونت.

۵. بارداری.

۶. بیماران تحت دیالیز مزمن که نارسایی کلیه در اثر دیابت دارند.

۷. اختلال شبکیه‌ای پیشرفته ناشی از دیابت.

۸. کسانی که دچار عوارض شدید عروقی، مغزی و قلبی دیابت هستند.

۹. بیمارانی که تحت درمان مطلق با دوزهای بالای انسولین هستند.

۱۰.  سالمندانی که وضعیت جسمانی مناسبی ندارند، بخصوص کسانی که به تنهایی زندگی می کنند.

۱۱. کسانی که دچار اختلال شناختی هستند و دارو مصرف میکنند.

اما بیمارانی که واجد شرایط فوق نبوده و دیابت کنترل شده دارند، با رعایت دستوراتی که توسط متخصص مشخص می شود قادر به روزه گرفتن در ماه رمضان هستند.

دیابت و روزه داری ، آیا دیابتی ها می توانند روزه بگیرند؟ ، وعده غذایی افراد دیابتی
دیابت و روزه داری ، آیا دیابتی ها می توانند روزه بگیرند؟ ، وعده غذایی افراد دیابتی

توصیه هایی که بیماران دیابتی در طول ماه رمضان باید مدنظر قرار دهند:

۱. پرهیز از رفت و آمد در هوای آلوده.

۲. پرهیز از خوردن یکباره مقدار زیادی غذا در افطار و ترجیحا جداکردن شام و افطار،

زیرا به علت غلبه گرمی و خشکی در این بیماران و گرم بودن کبد همچنین غلبه حرارت در معده به علت روزه داری و ایجاد ثانویه خشکی، هضم بخوبی صورت نگرفته و چون هیجان صفرا به علت گرسنگی وجود دارد، ورود حجم زیاد غذا، صفرای موجود باعث فاسد شدن غذا می گردد.

۳. افراد روزه دار به دنبال گرسنگی طولانی، به غذاهای چرب و شیرین مثل زولبیا بامیه و غذاهای سرخ کرده، تمایل بیشتری پیدا میکنند که اینها به خصوص هنگام افطار و بویژه در دیابتی ها، بسیار زیان آور و خطرناک است.

4. افراد دیابتی بهتر است از غذاهای سریع الهضم مانند گوشت جوجه مرغ یا جوجه خروس و گوشت بره با زرشک، سرکه، آبغوره یا آبلیمو چاشنی داده باشد استفاده نمایند.

5. اگر قصد استفاده از شیرین مزه ها را دارند بهتر است از مربای بالنگ و یا شربتهایی مانند شربت آبلیمو، زرشک، انار و سکنجبین میل کنند،

6. بالنگ لطیف کننده و تصفیه کننده خون از صفرا و مانع ریختن صفرا به معده بوده در تقویت معده کبد و تسکین حرارت آنها و برطرف شدن تشنگی نقش دارد.

7. انار میخوش و زرشک نیز قاطع صفرا و مسکن تشنگی و کاهنده حرارت است.

8. آبلیموی تازه جوشش خون و صفرا را فرو مینشاند و مقوی معده و کبدگرم است.

9. از منظر طب جدید انار میخوش کاهنده قند خون تنظیم کننده چربی خون و ضد فشار خون بالا در افراد دیابتی است.

10. در مورد لیموترش و زرشک نیز اثرات مفید مشابهی گزارش شده است.

11. مصرف وعده سحری در این بیماران ضروری است و باید نزدیک اذان صبح مصرف شود.

12. بیماران دیابتی می بایست در این ماه از هیجانات بیش از حد بخصوص خشم پرهیز نمایند که بسیار زیان آور است، البته با استفاده از برکات این ماه به خوبی قابل انجام است.

دیابت و روزه داری ، آیا دیابتی ها می توانند روزه بگیرند؟ ، وعده غذایی افراد دیابتی
دیابت و روزه داری ، آیا دیابتی ها می توانند روزه بگیرند؟ ، وعده غذایی افراد دیابتی

منابع:

۱. مفرح القلوب

۲. Ramadan and diabete

۳. مخزن الادویه عقیلی خراسانی

۴. اثر روزه داری اسلامی بر کنترل وضعیت متابولیک در افراد مبتلا به دیابت

5.دیابت و روزه داری مجله دیابت و لیپید ایران

6. مروری بر اهمیت و اثرات روزه داری در ماه مبارک رمضان در بیماران دیابتی

7. Ramadan and diabetes: As-Saum (The footing)

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا