داروهای طب سنتیکرونامفردات داروئی

داروی امام کاظم (ع)

Imam Kazem's medicine

کرونا و داروی امام کاظم (ع)

از زمانی که بیماری کرونا وارد کشور شد و شیوع پیدا کرد، همه به دنبال راه کاری برای درمان این بیماری بوده اند. یکی از داروهایی که خیلی معروف شد و توانست جای خودش را بین بسیاری از افراد باز کند، داروی امام کاظم (ع) بود.
روش تهیه و نام این دارو که ترکیبی از هلیله سیاه، شکر سرخ و مصطکی یا رازیانه هست اولین بار در کتاب طب الائمه و به نقل از امام کاظم علیه السلام وارد شده است. به این صورت که در فصول گرم سال از رازیانه و در فصول سرد سال هم از مصطکی در ترکیب این دارو استفاده می شود.

داروی ایمنی تابستانه و زمستانه

داروی معروف به امام کاظم علیه السلام
در طب سنتی ایرانی-اسلامی بر مصرف داروی معجزه‌آسای امام موسی کاظم (ع) برای درمان سرماخوردگی تاکید شده است. این دارو با اینکه فرمولی ساده دارد، اما شامل قابلیت‌های بسیاری است. از خصوصیات این دارو این است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و درواقع کاری فراتر از آن انجام می‌دهد و سیستم ایمنی بدن را در برابر بیماری‌ها هوشیار می‌کند.
این دارو در عین سادگی می‌تواند درمان خیلی از بیماری‌ها باشد. از جمله بیماری‌هایی که طبق تجربه درمان شده اند یا موثر در درمان بوده است، از سرماخوردگی (زکام) تا ایدز را شامل می‌شود.
ساختاری که این دارو دارد به گونه‌ای است که با تغییر فصل یکی از ترکیبات آن عوض می‌شود.

داروی امام کاظم در روایات

در روایت، این دارو این گونه آمده:
موسى بن جعفر علیهما السلام: و قد اشتکى فجاءه المترفعون بالادویه یعنى الاطباء فجعلوا یصفون له العجایب فقال: این یذهب بکم اقتصروا على سید هذه الادویه الاهلیلج والرازیانج والسکر فی استقبال الصیف ثلاثه اشهر فی کل شهر ثلاث مرات وفی استقبال الشتاء ثلاثه اشهر کل شهر ثلاث أیام ثلاث مرات ویجعل موضع الرازیانج مصطکى فلا یمرض إلا مرض الموت.
امام کاظم (ع) مبتلا به بیماری شدند و طبیبان دارو‌های مختلفی برای ایشان تجویز کردند، امام فرمودند به کجا می‌روید، از این دارو که سید داروهاست استفاده کنید، هلیله و رازیانه و شکر در ابتدای تابستان سه ماه و در هرماه سه مرتبه و در ابتدای زمستان سه ماه و در هرماه سه مرتبه به‌جای رازیانه، مصطکی جایگزین کنید، پس تا زمان مرگ مریض نخواهید شد.

معرفی داروی امام کاظم (ع)
معرفی داروی امام کاظم (ع)

ترکیبات دارو:

ترکیب این دارو در فصل تابستان و زمستان (فصل گرم و سرد) متفاوت می‌شود.
ترکیب این دارو در تابستان = هلیله سیاه + رازیانه + شکر سرخ (شکر نیشکر قهوه‌ای که فرآوری صنعتی نشده باشد)
و در زمستان = هلیله سیاه + مصطکی + شکر سرخ
نکته قابل توجه برای اطبای طب سنتی این است که فعل اصلی در این ترکیب متعلق به هلیله سیاه است. شکر سرخ حکم مبدرق یا Carrier برای جذب کبدی بیشتر و مصطکی و رازیانه نیز جهت دفع مضرت هلیله سیاه برای دستگاه گوارش در ترکیب قرار گرفته‌اند.
طب مدرن و دانش امروز نیز با بررسی اثرات هلیله سیاه روی تقویت سیستم ایمنی موش‌ها به این دارو، روی خوش نشان داده است. (برای خواندن این مقاله کلیک کنید.)
تقریبا تمام داروهایی که منشأ حدیثی دارند، توسط حکمای زبردست ایرانی، قرن‌ها مورد استفاده قرار گرفته و ضمن بررسی موارد مصرف آن‌ها، ممنوعیت‌ها، افعال و خواص، ترکیبات جایگزین و … تعیین شده است. این ترکیب از نظر طب سنتی ایرانی دارای خواص زیر است:
جهت تقویت معده و دماغ و ذهن و حفظ و حواس و تفتیح سدد و صداع و مالیخولیا و تصفیۀ ارواح و وسواس سوداوی و خفقان و غثیان و منع صعود بخارات به دماغ و اطفای هیجان سودا که از احتراق صفرا باشد و تصفیۀ رنگ رخسار و استسقاء و بواسیر ریحی و خونی و حمیات مرکبه در اواسط و اواخر آن‌ها نافع است.

نحوه مصرف:

در افرادی که مبتلا به بیماری هستند مثلا به سرماخوردگی مبتلا هستند و در حین بیماری هستند سه روز پشت سر هم شب قبل از خواب یک قاشق چای خوری، و بعد از آن هر سه روز یک بار تا بهبودی کامل؛ و در افرادی که مبتلا به بیماری نیستند و برای پیشگیری می‌خواهند مصرف کنند هر ۱۰ روز یک بار قبل از خواب. همچنین بعد از استفاده از این دارو تا حداقل یک ساعت هیچ چیز حتی آب میل نشود.

در منابع طب سنتی

مرحوم عقیلی خراسانی در کتاب مخزن الادویه ذیل باب اهلیلج درباره این دارو نوشته است:
در طب الائمه منقول است از محمد بن سنان از علی بن موسی الرضا علیه التحیه و الثنا که گفتند شنیدم از موسی بن جعفر علیهما السلام که شکایت کردند نزد اوشان از مرض، پس آمدند اطباء و توصیف کردند برای آن حضرت علم عجائب ادویه و پس فرمودند آن حضرت: عم این یذهب بکم الاهلیلج؟ یعنی چرا از نظر شما می‌رود و دور می‌روید و اقتصار نمی‌کنید به رسیدن این ادویه که اهلیلج و رازیانج و شکر است، در ابتدای گرما سه ماه متوالی در هر ماهی سه روز متوالی و هنگام آمدن زمستان همان قسم و بگردانید بجای رازیانج، مصطکی در زمستان؛ به درستی که مریض نمی‌شوید مکر به مرض موت.
مجموع آن جهت تقویت معده و دماغ و ذهن و حفظ و حواس و تفتیح سدد و صداع و مالیخولیا و تصفیۀ ارواح و وسواس سوداوی و خفقان و غثیان و منع صعود بخارات به دماغ و اطفای هیجان سودا که از احتراق صفرا باشد و تصفیۀ رنگ رخسار و استسقاء و بواسیر ریحی و خونی و حمیات مرکبه در اواسط و اواخر نافع است.
مسهل بلغم رقیق و صفرا بعصر و بعضی در حمیات مطلقا منع کرده‌اند استعمال هلیلجات را و این قول مسلم و کلی نیست در همه حال بلکه در ابتدا قبل از نضج و ترقیق ماده و بحران مجوز نیست جهت آنکه لطیف و رقیق ماده را بعصر دفع می کند و باقی را غلیظ متحجر می‌گرداند و به دستور در حقنه‌ها نیز و این نیز پسندیده و کلی نیست و علت منع، عصر آنست و انضمام و تسدید مسام و عروق اعضا و ابقای مواد غلیظه در آن‌ها و در حقنه اثر دواد رافضیه است نه مسام که باعث انضمام و انسداد آنها گردد و معمول است که آن را با ادویۀ ملینه و مفتحه و جاذبه ترکیب می کنند و صرف هلیله را استعمال نمی‌نمایند در حقنؤها و در شرح اسباب در معالجۀ سرسام صفراوی در حقنه هلیله داخل است و در متن آن در دوار و گفته‌اند که چون با بنفشه و خیارشنبر و همچنین ملینات دیگر ترکیب نمایند باید که ملاحظه نمایند که قوت یکی مصادم و مضعف و مبطل قوت دیگری نیاید و مانع تاثیر آن نگردد و لیکن اولی عدم استعمال آن است در حقنه‌ها، خصوصا جرم و مطبوخ آنکه در حقنه‌ها اصلا آن را نباید جوش نمود بلکه نقوع آن را استعمال نمایند نزد شدت حاجت و نیز باید که هلیلجات را بسیار نرم نکوبند بلکه مرضوض و جریش باشد یعنی نیم‌کوفته پس به روغن بادام شیرین چرب کرده استعمال نمایند تا آنکه باطل نگردد فعل آن‌ها و مغص آنها کم گردد.
از گفتار مرحوم عقیلی خراسانی که یکی از بزرگترین حکمای مورد وثوق برای حکیمان بعد از خود بوده‌اند اینگونه برمی‌‌آید که مصرف بی‌مقدمه این دارو خصوصا در بیماری‌هایی که از اخلاط غلیظ نشأت می‌گیرند، ممنوع بوده و باید با دقت بیشتری تجویز شود.

کرونا و داروی امام کاظم (ع) ، معرفی داروی امام کاظم (ع)
کرونا و داروی امام کاظم (ع) ، معرفی داروی امام کاظم (ع)
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫17 نظرها

  1. وقت بخیر.
    چجوری میشه این دارو تهیه کرد یا نسبت های این مواد به چه شکل باید باشه؟
    ممنوعیت برای مصرف این دارو هست؟

    1. مصرف برای کسانی که خیلی گرمای بالایی دارند و یا خارش دارند ممنوع است.
      در طول شبانه روز 2 الی3 مرتبه پودر آن را به میزان نصف قاشق چای خوری داخل حلق بریزید.
      نحوه تهیه نیز انشالله به زودی در فروشگاه سایت عرضه خواهد شد. این دارو را نیز عطاری ها و در دیگر سایت ها عرضه می کنند.

  2. با سلام و احترام
    داروی امام کاظم (ع) برای خانم های حامله منعی دارد یا نه؟ طبع خانم سرد و تر است.

    1. سلام
      داروی امام کاظمی که از رازیانه استفاده شده باشد برای زن باردار قطعا مناسب نیست.
      در غیر این صورت نیز با توجه به عدم اشراف کافی به ترکیبات دارو، اطلاعی از مناسب بودن یا مضر بودن آن نداریم.

  3. سلام . خواهش میکنم به سوالات من هم جواب بدید
    الان که بهاره میشه مصرفش کرد دارو امام کاظم رو؟
    اگر بهار بخوریم تابستون دیگه نباید بخوریم ؟
    اگر کسی طبعش گرم باشه هم قابل مصرفه به همون میزان سه روز در ماه ؟
    و سوال اصلیم اینکه میگن شکرهای سرخ بازار فراوری صنعتی بازارن و شکر سرخ اصل گیر نمیاد ، چیکار کنیم ؟ از کجا اصلش رو تهیه کنیم؟
    ممنونم میشم زحمت بکشید پاسخ بدید

    1. سلام
      بستگی به شرایط مزاجی فرد دارد.
      یعنی اگر فرد دارای مزاجی سرد و تر باشد در همه فصول میتواند از آن استفاده کند.
      و اگر صفراوی باشد بايد با شروع فصل گرم و یا فصل سرد، در ٣ روز اول ماه مصرف كنند. يعني کلا سالی ٢ بار و آن هم در هر دوره 3 روز.
      بیشتر از آن با نظر متخصص طب سنتی می باشد.
      شکرایی که تو بازار هم هست خوبه

  4. با توجه به شیوع بیماری کرونا و اینکه میگن برای جلوگیری هر شب بخورید داروی امام کاظم رو مصرف چطوره ؟واینکه برای درمان هر هشت ساعت باید مصرف کرد؟

  5. سلام
    داروی امام کاظم ع برای همه مزاج ها توصیه میشه چون بعضی از متخصصین طب سنتی میگن برای همه مزاج ها مفید نیست و ممکنه عوارض داشته باشه
    _ باید سه روز اول تابستون مصرف کرد یا میشه تو بهار هم سه شب پشت سرهم استفاده کرد یا فقط تابستون باید مصرف کرد

  6. با عرض سلام و خسته نباشید
    آیا میشه داروی امام کاظم ع با سایر دارو های گیاهی مثل شربت عسل شور لیمویی و سیر و شیر عسل ، پیاز و عسل ،جوشانده بذرکتان و بادکش و دوسین میتوان استفاده کرد ؟

    1. سلام
      به هیچ وجه این حجم انبوه دارویی که ذکر نموده اید را به همراه هم مصرف نکنید چرا که موجب آسیب دیدن بیشتر بدن می شود. و در کل این حجم دارو نباید مصرف شود.
      یک الی دو مورد از این موارد را بایستی گزینش کرد و مصرف نمود.
      برای مثال مصرف زیاد و به همراه داروها باعث می شود حرارت کبد افزایش یابد و خون بسوزد و عوارض بدتری به دنبال داشته باشد.

      1. سلام
        حتی در بیماری کرونا نیز نباید اینها را مصرف کرد چون خود حکیم خیراندیش این دارو هارو تجویز کردن آیا
        مصرف داروی امام کاظم ع با این داروها در بیماری کرونا
        مشکل ایجاد میکنه

        1. سلام
          حجم زیاد دارو با هم دیگر مشکل ایجاد می کند.
          ولی در بیماری کرونا اگر مزاج فرد سرد باشد آنچنان مشکلی ندارد و می توانند برای تکمیل درمان از داروی امام کاظم هم استفاده کنند.

  7. سلام میخواستم راجع عوارض داروی امام کاظم ع از سما سوال کنم
    آیا برای کسی که مبتلا به فشارخون بالا و آسم و کبد چرب هست ضرری ندارد و برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است
    میشه هرروز برای تقویت سیستم ایمنی بدن از این دارو استفاده کرد یا ضرر دارد

    1. سلام
      بسته به مزاج فرد می تواند موجب افزایش فشارخون شود. ولی اگر مزاج فرد سرد باشد ممکن است با مصرف هلیله مشکلی در این مورد نداشته باشد.
      و توصیه ای که از لسان معصوم شده است این است که با شروع هر فصل سرد و یا گرم، مثلا فصل بهار : در 3 ماه و در هر یک از این ماه ها در سه روز اولش مصرف شود و نه بیشتر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا