خواص و مضرات لوبیا
* طبیعت لوبیای قرمز در آخرِ اول، گرم و در دوم، تر است و نوع سفید آن در گرمی و سردی معتدل میباشد.
* لوبیا نرم کنندهِ سینه و ریه است؛ و کمک به استفراغ می نماید.
* تولید منی و اسپرم را زیاد میکند، محرک میل جنسی و همچنین چاق کننده است.
* نفاخ و دیر هضم است و سبب تولید خلط غلیظ میشود.
* زیاده روی در مصرف آن رویاهای پریشان پدید میآورد.
* لوبیا تن را بادناك و شاداب میكند.
* ادرار و خون ماهانه را روان و شكم را نرم میسازد.
* قاعده آور است.
* لوبیا به ويژه گونهى سرخ رنگ آن تن را داغ مینمايد ولى سرگيجه پديد میآورد.
* خوردن آب لوبیای پخته، خصوصاً لوبیا قرمز پخته و یا به عبارت دیگر خوردن سوپ لوبیا قرمز، برای پاک کردن رحم از ترشحات نفاس نافع است و در اخراج جنین و ضمایم جنین کمک می کند. به این جهت، خوردن سوپ لوبیای قرمز بعد از زایمان نافع است. و به همین علت در زمان بارداری بایستی از مصرف زیاد آن خودداری نمود.
* خوردن جوشانده میوه خشک لوبیا (غلاف و دانه) در پایین آوردن مقدار قند ادرار، موثر هست.
لوبیای چشم بلبلی
* در چین به عنوان تونیک، مقوی و تسکین دهنده تشنگی استفاده می شود. برای اسهال مفید است، از تکرر ادرار جلوگیری می کند.
* در هندوستان از دانه لوبیا چشم بلبلی، به عنوان مدرّ و برای تقویت معده استفاده می شود و معتقدند پخته و آب پز آن، برای از بین بردن کرم معده مفید است.
* در چین از خشک شده گل های آن، برای اختلالات حاصل از گرما زدگی استفاده می شود.
* گل های آن، به عنوان قاعده آور و برای معالجه التهاب رحم تجویز می شود.
منابع:
- کتاب مروری بر کلیات طب سنتی ایران مولف دکتر محسن ناصری؛
- کتاب معارف گیاهی مولف حسین میرحیدر.