عطش و راه های دفع آن
* برای رفع عطش بایستی در وعده سحری از مصرف غذاهای خشک،پرادویه و تند، غذاهای سرخ شده، پرچرب و شیرین، همچنین از مصرف زیاده از حد گوشت باید پرهیز شود.
*مصرف آب در بین وعدههای غذایی به منظور پیشگیری از تشنگی کار صحیحی نیست؛ زیرا باعث بروز نفخ و اختلال در هضم غذا می شود.
* در این ماه مصرف قهوه، کاکائو و چای پررنگ به علت مدر بودن تشنگی را تشدید میکند.
* در وعده افطار و سحر حتی الامکان کمتر از غذاهای نشاستهای استفاده شود، زیرا این غذاها برای هضم شدن احتیاج به آب بیشتری دارند.
* از غذاهای غلیظ مانند هلیم، کله پاچه، کباب و ماهی بخصوص در وعده سحر باید پرهیز نمود، زیرا حرارت بیشتری را به سمت معده جلب می کنند و بدیهی است که با افزایش حرارتِ معده، نیاز به آب نیز افزایش مییابد؛ به علاوه خلط غلیظِ تولید شده حاصل از این غذاها برای حرکت در عروق نیاز به ترقیق توسط آب دارد و تشنگی را تشدید مینماید.
* مصرف آب یخ گرچه در ابتدا و به ظاهر باعث فرو نشاندن تشنگی میشود ولی در نهایت تشنگی را تشدید مینماید.
* غذاهایی که مقدار زیادی سیر در آنها بکار رفته تشنگی را تشدید می کند.
* از خوابیدن بلافاصله پس از غذا در وعده سحری، بخصوص در صورتی که غذای با طبیعت گرم مصرف شده باشد، باید پرهیز نمود.
* در طول روزهداری از حمام بسیار داغ باید اجتناب ورزید زیرا تعریق، باعث کم آبی میشود.
خوارکی های مفید برای رفع عطش:
* برای رفع تشنگی پس از افطار، آب را به یکباره نباید نوشید بلکه باید مزه مزه کرده و جرعه جرعه بنوشند، زیرا به یکباره نوشیدن آب خنک حرارت غریزی بدن را از بین می برد.
* شروع افطار بهتر است با خرما و آب ولرم یا شیر ولرم باشد.
* به عنوان غذای ابتدای افطار، مصرف انواع سوپ ها و اسفیدباجات توصیه می گردد.
* افرادی که معده گرم و خشک دارند می توانند از فرنی هایی که از آرد جو و روغن بادام و شکر تهیه شده است استفاده نمایند. آرد جو مسکّن تشنگی و مصلح آن شکر می باشد و روغن بادام نیز رطوبت دهنده بدن است.
* بهتر است کسانی که در روزه، از تشنگی اذیت می شوند برای چاشنیِ غذا از مخلوط سرکه و روغن زیتون استفاده کنند. و اگر تشنگی شدید باشد شربت جلاب بنوشند تا آب را به قسمتهای مختلف برساند.
* از جمله بهترین شربت ها ماءالشعیر طبی، شربت لیمو، شربت نارنج، سکنجبین بوده، آب انواع میوه ها از جمله انار، سیب، به و گلابی علاوه بر تقویت معده در رفع تشنگی بسیار کارآمد هستند.
* مصرف میوه هایی از جمله انگور، خیار طبیعی، زردآلوی تازه یا برگه زردآلوی خیسانده در آب و آلبالو برای جلوگیری از تشنگی در طول روز مفید است.
* بهتر است از سبزیجاتی مثل کاهو و برگ خرفه بصورت خام یا پخته در رژیم غذایی استفاده شود.
* یکی از بهترین ترکیبات مفید برای پیشگیری از تشنگی در وعده سحر تخم خرفه خیسانده در دوغ است.
منابع:
۱. طب اکبری
۲. اکسیر اعظم
۳. مخزن الادویه عقیلی خراسانی