تغذيه صحيح مادران شیرده
در مورد تغذيه صحيح مادران شیرده باید بدانید که تا یک هفته قبل از زایمان و حداقل سه روز قبل غذاهای مناسب خورده شود و از غذاهای مضر پرهیز کنید و همچنین از فکرهای پریشان و غم و غصه خوردن پرهیز کنید تا شیر خوبی داشته باشید و تاثیر سوء بر شیرتان نگذارد.
بهترين غذاها، گندم و برنج و گوشت برّه و بزغاله و ماهى تازه بیعفونت و بى صلابت و ماش و امثال اينهاست. در کل، هر چه خون سالم و صالح تولید میکند از قبیل سبزیجات، كاهو، اسفناج و میوههای خشک مانند سیب، گلابی، انجیر، بادام و فندق، مویز میل کنید.
بدترين گوشتها، گوشت گاو قديد و حيوان پير و ماهى متعفّن و نمك سود
و بدترين سبزیجات، شاهی، تره و خردل و بادروج و امثال اينها و هر آنچه مفسد شير است و نعناع نيز خالى از فساد نيست.
و مادر بايد ورزش معتدل و حمام ملايم و مالش مناسب دهید و اصلا سختی و همّ و غمّى به خود نرسانید، اما اگر سرد مزاج هستید کمی خشمگین و عصبانی شوید که برایتان مفید است و موجب تحریک و گرم شدن بدن و تحلیل مواد فاسد میگردد.
اصلاح شيرِ غير صالح
بايد بدانید كه اصلاح شيرِ غير صالح، ضرورت دارد؛ مثلًا:
هرگاه شيرتان غليظ و بوی تندی داشت، دستور اصلاح آن، این است كه سرکهانگبين بزورى كه با لطیفکنندههای خون مانند پونه و زوفا و آویشن کوهی دم کرده و بنوشید و هرچیزی که لطیف باشد بخورید.
ولی در بعضی مزاجها میتوان کمی سرکه به غذا اضافه کرد و هفتهای يك مرتبه با سركهانگبين و آب گرم خوردن استفراغ کنید و ورزش معتدل و اکثراً بدن را با آب گرم شستن و تناول غذاهای خوشبو در رفع فساد بوی شیر نفع زیادی دارد.
هرگاه شير رقيق بود، از ورزش پرهیز کرده و خود را در رفاه و آرامش قرار دهید و از غذاهایی که تولید خون غليظ میکند بخورید و زیاد خوابیدن مفيد است.
و اگر شيرتان گرم و مزاج بدنتان گرم باشد، مزاج را تعدیل نمايید و بايد قبل از تناول غذا به طفل، شير ندهید؛ زيرا ناشتا حرارت شير زیاد است، و موجب گرمای زیاد نوزاد میشود و بهتر این است که شربت سركهانگبين با عرقهایى سرد مانند کاسنی یا بیدمشک بنوشید .